Без значение къде живеем, в една или друга степен замърсяването на въздуха представлява сериозни рискове за здравето ни.

Някои изследвания сочат, че замърсяването е също толкова лошо за кожата, колкото и незащитеното излагане на слънце. Необходимостта от защита на кожата от замърсяване на околната среда - не само от UV светлина - е по-важна сега от всякога и правилната грижа за кожата е мястото, където тази защита започва.

Какво е замърсяване на въздуха?

Замърсяването на въздуха се отнася до газове или частици, изпускани във въздуха от човешки дейности, като отработени газове от автомобили, производствени процеси, химически и нефтени рафинерии, отопляване на твърдо гориво и много други. Повечето газообразни замърсители във въздуха в началото не проникват през кожата; вместо това те нанасят поредица от щети върху повърхността на кожата и в крайна сметка тези щети улесняват навлизането на замърсителите в тялото ви.

Един от основните замърсители са фините прахови частици, които са достатъчно малки, за да навлезнат в порите, където те се затварят и причиняват постоянни щети. Само обикновено измиването на лицето не е достатъчно, за да премахнат тези замърсяващи частици, след като попаднат в порите.

Въпреки че замърсяването на въздуха очевидно е по-лошо в големите градове, живеенето в селските райони не означава, че сте извън опасност. Всички форми на замърсяване се движат през атмосферата и водата, те преминават границите на индустриализираните градове и се разпространяват навсякъде.

Как замърсяването на околната среда засяга кожата

Научните изследвания разкриват как всекидневното излагане на замърсяване драстично влияе върху здравето и външния вид на кожата. Източниците на замърсяване на въздуха, които представляват най-голям риск за външния ви вид, включват:

 • Отработени газове от автомобили и камиони
 • Цигарен дим
 • Производство на странични продукти (като фталати от пластмаса)
 • Фини прахови частици (включително много летливи органични съединения под формата на аерозоли)
 • Смог (особено приземният озон, който генерира)

Всички форми на замърсяване причиняват увреждане на свободните радикали на кожата, като смогът е особено вреден причинител.

Замърсяването също изважда равновесието на  микробиома на кожата, като значително нарушава бариерата й, което изостря ефектите от всички видове замърсяване на въздуха. Списъкът с проблеми, които причиняват замърсителите във въздуха:

 • Кафяви петна
 • Неравномерен, сивкав цвят на кожата
 • Влошаване на структурата на кожата и поява на бръчки
 • Разширени пори
 • Чувствителна кожа, склонна към зачервяване
 • Раздразнена суха и сърбяща кожа

Малките замърсители във въздуха се забиват в порите, причинявайки акне, подобни на акне (често наричани акне, причинено от химикали или замърсяване) и предизвикват увреждане в по-дълбоките слоеве на кожата, точно там, където се образуват бръчки и повечето обезцветявания.

Както бе споменато по-горе, когато повърхността на кожата се разруши, много видове замърсители във въздуха са достатъчно малки, за да влязат в тялото чрез увредена кожа. Ето защо поддържането на кожата на кожата непокътната и здрава е жизненоважно за нейното здраве и външен вид.

Можете да помогнете за намаляване на тази вреда, като не пушите и като ядете богата на суперхрани диета, пълна с антиоксиданти. Същото важи и за кожата: Има много важни стъпки, които можете да предприемете, за да ограничите пораженията на кожата си.

Skin Peel Dermalinfusion

Едни от най-добрите варианти за справяне с вредите нанесени от мръсния въздух е терапията Skin Peel Dermalinfusion.

Envy Dermalinfusion

Тя се извършва с Envy Dermalinfusion e единственият апарат в света, с който процесите на ексфолиране, екстракция и вливане на серум се случват едновременно. По този начин ценни съставки достигат до дълбочинния слой на епидермиса, а почистените пори са надеждно защитени от въведените серуми.